«The invitation», millor pel·lícula de Sitges en un palmarès molt repartit

El "thriller" claustrofòbic de Karyn Kusama, gran triomfador del festival | L'alemanya "Victoria", amb la catalana Laia Costa com a protagonista, la gran absent del palmarès final | "The final girls", "I'm a hero" i "Bone Tomahawk", les altres grans triomfadores

El jurat del Festival de Sitges 2015, en la roda de premsa en què s'ha fet públic el palmarès
El jurat del Festival de Sitges 2015, en la roda de premsa en què s'ha fet públic el palmarès | Festival de Sitges
Esteve Plantada/Elvira Vilardell
17 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 21:16h
La 48a edició del Sitges 2015 - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya ja té guanyador al premi gros, el de Millor Pel·lícula. La triomfadora ha estat la producció nard-americana The invitation, dirigida per Karyn Kusama, que s'ha graduat amb un thriller claustrofòbic que fa que l'espectador estigui en una gran tensió fins al final. Abans d'aquest film, la directora havia signat films d'èxit com Aeon Flux o Jennifer's body.

L'actor Carlos Areces, membre del jurat, ha manifestat que The Invitation “a tots els membres dels jurat ens va encantar. A mi, personalment, va ser la pel·lícula que més em va enganxar de principi a fi. La més regular. A més, la realització era molt bona i els actors estaven molt bé”. El film explica la història del retrobament d'un matrimoni i uns vells amics després d'uns anys separats per la mort d'un dels fills. A partir d'aquest reencontre, tot és imprevisible, especialment un desenllaç que fa les delícies dels amants del gènere.

Premis a "I am a hero" i "Bone Tomahawk"

El palmarès, anunciat en roda de premsa aquest migdia, ha estat molt repartit. El Premi a Millor Direcció ha estat per S. Craig Zahler per Bone Tomahawk. El film és un western que es cou a foc lent, a l’estil de les mítiques pel·lícules de John Ford. A poc a poc va mutant fins a convertir-se en un festival "gore", una reconversió del gènere que va fer gaudir com mai el públic del festival –a l’Auditori els aplaudiments van ser constants–. La brillant direcció de Zhaler i la química entre Kurt Russell, Richard Jenkins, Matthew Fox i Patrick Wilson fan del film un dels millors que ha passat pel festival enguany. Zhaler va afirmar a la presentació de l’obra, que no havia deixat que ningú li toqués ni un sol fotograma, i es nota. El premi és un reconeixement al seu atreviment.

El premi del públic ha estat per I'm a hero (Shinsuke Sato), en un moment molt aplaudit durant la roda de premsa, que també ha guanyat en la categoria de Millors Efectes Especials. El film conté tots els ingredients necessaris per entusiasmar els espectadors de Sitges: zombis, sang i, sobretot, molt d'humor. Shinsuke Sato sap combinar a la perfecció aquests elements, que sumats a uns efectes especials molt aconseguits, fan d'I Am a Hero un film "gamberro" i molt especial.

Un palmarès molt repartit

La Millor Interpretació Masculina ha estat per Joel Edgerton (The gift)i Pili Groyne (Le tout nouveau tetament) ha guanyat la Femenina. The final girls (Todd Strauss-Schulson) ha aconseguit dos guardons. Un d'ells, el Premi Especial del Jurat i l'altre, Premi al Millor Guió. EL film ha estat un dels moments més aplaudits pels "fans" del festival, amb humor i un celebradíssim homenatge als "slashers" dels anys 80. El Premi a Millor Fotografia ha estat per Demon, que ha dirigit el recentment traspassat Marcin Wrona, que ha rebut d'aquesta manera un homenatge pòstum del festival.

Amb aquest resultat final de premiats, el certamen ha deixat de banda del palmarès les grans produccions, però també les pel·lícules més arriscades i singulars. En aquest sentit, és molt cridanera l'absència d'una de les pel·lícules més sorprenents del festival, Victoria, sense cap premi i amb una Laia Costa espectacular en la seva interpretació.